Pogosto zastavljena vprašanja (FAQ)

Stopi v stik

Pošlji povpraševanje

ali pokliči na
080 47 42

Kaj je CCUSA?
CCUSA (Camp Counselors USA) je ameriška organizacija, ki je uradni sponzor programa J-1 Intern, ki ga je zasnovala vlada ZDA z namenom, da tujim študentom omogoči pridobivanje novih znanj in kompetenc, ki jih nato uporabijo pri razvoju svoje kariere.

Kako se prijavim na program Praksa v ZDA?
Prvi korak je, da si prebereš informacije na spletni strani, nato pa nas kontaktiraš in pošlješ svoj življenjepis (CV) v angleščini. Postopek vedno vodimo individualno, saj je potrebno stopiti v stik z delodajalcem in uskladiti dokumentcijo, zato priporočamo prijavo vsaj 8 tednov pred predvidenim začetkom dela.

Kakšni so možni datumi in trajanje dela?
Z delom lahko pričneš kadarkoli med letom, vse je odvisno od dogovora z delodajalcem in morebitnega začetka sezone, če se odpravljaš k delodajalcu, ki ima sezonsko povečan obseg dela. Program traja največ 12 mesecev, vendar mora biti ves čas v zaposlitvenem načrtu (Training plan) predviden na način, da ne opravljaš istega dela celo leto temveč preizkusiš vsaj 3 do 4 raznolike pozicije. CCUSA si pridržuje pravico, da pripravništvo omeji na primerno količino časa, da se ujema z zastavljenimi cilji. Program sicer ne sme biti krajši od 3 mesecev.

Ali moram biti študent, da se lahko prijavim?
Da in ne. Za program Pripravništvo v ZDA moraš biti študent z odobrenim Gap Year (pavziranje ali absolventski staž) za čas, ko želiš delati v ZDA. Druga možnost pa je, da greš na program po koncu diplomskega/magistrstega študija, vendar se mora tvoje pripravništvo začeti najkasneje v roku 12 mesecev po dnevu diplomiranja/magistriranja.

Je kakšna starostna omejitev?
Udeleženci programa morajo biti načeloma stari med 19 in 29 let, uradne omejitve glede vize sicer ni.

Ali za prijavo potrebujem tudi pripročila?
Da. V procesu prijave (ni nujno, da takoj na začetku) moraš predložiti tudi 2 izpolnjena referenčna vprašalnika iz ZDA. Izpolnijo ti jih osebe, ki poznajo tvojo strokovno usposobljenost ali delovne izkušnje (npr. pretekli/aktualni delodajalec, učitelj, mentor).

Kaj je J-1 Intern viza in kakšen je postopek, da jo pridobiš?
CCUSA je uradni sponzor tvoje J-1 Intern vize, Nomago Travel je zastopnik CCUSA v Sloveniji. Torej, ko se prijaviš na program, opraviš intervju in plačaš program ter imaš urejeno delo, je izdan obrazecDS-2019, ki je ključnega pomena in na podlagi tega obrazca zaprosiš za J-1 vizo na ambasadi ZDA. Vso potrebno dokumentacijo in navodila ti priskrbimo na Nomago Travel.
Bistvo te vize je, da ti omogoča maksimalno 12 mesecev pripravništva v ZDA in zatem še 30 dni t.i. “grace period”, ki ga lahko izkoristiš za potovanje, odkrivanje ZDA ter pripravo na vrnitev domov.

Kakšna dela lahko opravljam?
Program je namenjen pridobivanju strokovnih izkušenj s področja tvojega študija, zato mora biti delo vsaj delno povezano s smerjo študija. V osnovi so na voljo naslednje panoge, za katere je možno pridobiti J-1 Intern vizo: Gostinstvo in turizem; Informacijski mediji in komunikacije; Management, Business/poslovanje, trgovina in finance; Znanost, inženirstvo, arhitektura, matematika in industrijski poklici.
Spodaj si oglej seznam del, ki na tem programu niso na voljo (ker gre za nekvalificirana dela oz. non-skilled jobs)

screenshot 2019 04 19 at 15.41.48

Kako zgodaj pred začetkom dela se lahko odpravim v ZDA?
V ZDA lahko vstopiš največ 30 dni pred začetkom programa oz. J-1 Intern vize (datum je naveden na tvojem DS-2019 obrazcu za vizo). Po zaključku programa imaš na voljo še do 30-dnevni Grace Period, ki ga lahko izkoristiš za potovanje po ZDA in pripravo na odhod domov.

Ali lahko med trajanjem pripravništva zapustim ZDA in se vrnem?
Če imaš vizo za večkratni vstop (večina primerov), lahko potuješ izven ZDA, vendar moraš pred odhodom poslati obrazec DS 2019 na sedež CCUSA, da podpišejo tvoj obrazec in potrdijo tvoje potovalne načrte. To moraš storiti vsakič, ko načrtuješ potovanje izven ZDA. Vsekakor se torej lahko med trajanjem pripravništva vrneš domov na obisk ali pa se odpraviš na dopust izven ZDA.

Ali si lahko poleg opravljanja pripravništva najdem dodatno delo?
Ne, J-1 Intern viza je namenjena le opravljanju pripravništva v skladu z odobrenim zaposlitvenim načrtom. Med tem, ko si na tem programu, ne moreš delati ali se vpisati na študij nikjer drugje v ZDA.

Se lahko po opravljenem pripravništvu ponovno prijavim na program?
Program J-1 Intern je zasnovan kot delovna in kulturna izkušnja, zato se od vseh udeležencev pričakuje, da se po zaključku programa vrnejo v matično državo in delijo svoje izkušnje. V osnovi velja omejitev Two-year residency outside the United States, kar pomeni, da se v ZDA načeloma ne moreš vrniti na isti program v roku dveh let po zaključku. Obstajajo sicer izjeme, prav tako je možno zaprositi za katero izmed drugih viz, ki so na voljo (J-1 pozna 15 kategorij viz, Intern je le ena izmed njih).

Kako je z zavarovanjem v ZDA?
V ZDA ni brezplačne zdravniške oskrbe, tako da je vsak pregled ali poseg potrebno plačati. Ker je zdravstvena oskrba v ZDA tudi precej draga, je pogoj vize, da pred odhodom v ZDA preko sponzorja (CCUSA) urediš zdravstveno zavarovanje. Za vse torej poskrbimo mi v okviru programa in ti zagotovimo, da imaš izpolnjene vse pogoje za pridobitev vize in vstop v ZDA. Za čas po delu, ko potuješ in ti viza ne velja več, je potrebna sklenitev potovalnega zavarovanja v agenciji Nomago Travel.

Kje bom živel?
Večina delodajalcev na Placement programu omogoča tudi bivanje, kar je navedeno že v profilu delodajalca. Če pa si pripravništvo najdeš sam na Independent programu, boš moral za stanovanje poskrbeti tudi sam. Vendar pa tudi v tem primeru delodajalci pogosto pomagajo bodisi z nasveti, kje iskati, ali z lastnimi stanovanji.

S kom lahko govorim o izkušnjah, da vem kaj pričakovati?
Lahko nas pokličeš v našo pisarno Nomago Travel (014 317 700) ali nam pišeš na mail ter povprašaš. Organiziramo tudi razne predstavitve programov, kjer podrobno razložimo možnosti, ki so ti ponujene. Pogosto se nam pridružijo tudi udeleženci, ki so se pred kratkim vrnili iz ZDA, da delijo vtise z nami. Spremljaj našo spletno stran ter datume in lokacije, kjer bodo predstavitve!

Lahko pa obiščeš našo stran CCUSA Slovenia na Facebooku, kjer lahko bivše udeležence povprašaš kar sam.

Kako je s povračilom davkov, ki jih plačam v ZDA?

V ZDA plačuješ zvezne in državne davke (Federal and State Taxes), po povratku pa moraš vložiti davčno napoved, saj ti v večini primerov pripada povračilo dela plačanih davkov. Za povračilo svetujemo, da se obrneš na pomoč agencij, ki se ukvarjajo z vlaganjem davčnih napovedi. V Nomago Travel sodelujemo z agencijo VerdeTax, na tej povezavi najdeš informacije o pomoči, ki ti jo nudijo.

Za informacije piši na delo@nomago.si ali pokliči 014 317 700.

Rezerviraj termin

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.

Izberi novice zase