Pripravništvo v ZDA

Stopi v stik

Pošlji povpraševanje

ali pokliči na
080 47 42

AKTUALNO: PRIJAVE NA PROGRAM SO ŽE ODPRTE !

Poudarki programa

 • plačano pripravništvo v ZDA od 3 do 12 mesecev na J-1 Intern vizi
 • program je na voljo za delo v različnih poklicnih kategorijah v eni izmed naslednjih panog:
  • Gostinstvo in turizem
  • Informacijski mediji in komunikacije
  • Management, Business/poslovanje, trgovina in finance
  • Znanost, inženirstvo, arhitektura, matematika in industrijski poklici

Program Internship (pripravništvo) je odličen način, da v ZDA živiš in delaš dlje kot le eno poletje v okviru Poletnega dela v ZDA. Omogoča namreč pridobivanje izkušenj na delovnih mestih, ki so povezana s tvojim študijem, izobrazbo ali dosedanjim delom. Cilj programa je izboljšati poznavanje ameriških tehnik, metodologij ali strokovnega znanja na izbranem področju ter pridobivanje življenjskih izkušenj v drugi kulturi.

Pripravništvo v ZDA je zasnovano tako, da tujim študentom ali univerzitetnim študentom ali nedavnim diplomantom omogoča, da pridejo v Združene države Amerike, da bi se seznanili z ameriško kulturo in pridobili praktične izkušnje z ameriškimi poslovnimi praksami na izbranem poklicnem področju. Program poteka skozi vse leto, delo je možno v različnih panogah in v kateri koli zvezni državi. J-1 Intern Visa omogoča pridobivanje praktičnih izkušenj v ZDA, ki so lahko povezane z diplomo ali poklicnim področjem. Programi pripravništva lahko trajajo od 3 mesece do največ 12 mesecev in se lahko začnejo kadarkoli v letu. Običajno sta potrebna vsaj dva meseca od prijave do začetka pripravništva, da lahko zagotovimo uspešen proces prijave, pridobitev dokumentov in čas za izdajo vize. Včasih lahko postopek traja dlje, saj gostiteljsko podjetje sodeluje pri pripravi načrta pripravništva, zato je hitrost proces odvisna tudi od odzivnosti podjetja.

Pogoji za prijavo

 • status študenta na eni izmed fakultet/višjih šol izven ZDA in odobreno pavziranje/absolventski staž v študijskem letu, v katerem želiš opravljati pripravništvo ALI
 • diploma ene izmed fakultet/višjih šol izven ZDA – med datumom diplomiranja in datumom začetka pripravništva ne sme miniti več kot 12 mesecev,
 • zadostna sredstva za kritje raznih stroškov, dokler ne prejmeš prvega plačila (2500–3000 USD),
 • znanje angleščine na nivoju, ki ga zahteva delovno mesto pripravnika,
 • namen, da razvijaš kariero na področju, na katerem bo potekalo pripravništvo,
 • da ustrezaš pogojem prijave k enemu izmed Placement delodajalcev ALI da že imaš imajo že dogovorjeno pripravniško mesto pri podjetju v ZDA.

Če izpolnjuješ zgornje pogoje in si pripravljen na enkratno izkušnjo, potem je program Pripravništvo v ZDA namenjen tebi!

Postopek prijave

 • za pričetek prijave nas pokliči na 01 431 77 00, napiši e-mail ali pa s klikom na spodnji gumb rezerviraj posvet,
 • sprva potrebujemo le tvoj interes za prijavo in življenjepis (CV) v angleščini,
 • z matično organizacijo CCUSA bomo preverili možnost sprejetja na program,
 • nato izpolniš spletno prijavnico Footprints in urediš dokumentacijo (na podlagi prijave ti sporočimo, kaj vse potrebuješ),
 • za potrditev programa je z delodajalcem potrebno uskladiti Training plan (zaposlitveni načrt na obrazcu DS-7002): če ti delodajalca zagotovimo mi na Placement programu, je Training plan že pripravljen, na Independent programu pa CCUSA stopi v kontakt z delodajalcem in uskladi Training plan, ki ustreza pogojem vize,
 • ko je Training plan potrjen in dokumentacija urejena, naročimo obrazce za vizo in te prijavimo na sestanek na ambasadi ZDA in ti pomagamo pri pripravi nanj,
 • na sestanek za vizo običajno čakaš manj kot teden dni in nanj prineseš dokumentacijo za vizo in velika verjetnost je, da bo viza potrjena.

Te zanimajo izkušnje iz prve roke? Pridruži se nam na eni izmed predstavitev po Sloveniji ali rezerviraj termin za brezplačen posvet v naši pisarni!

Programi

Placement

Placement program pomeni, da dobiš delo pri enem izmed vnaprej znanih in potrjenih delodajalcev, ki ponujajo pripravništvo. Ustrezati moraš pogojem podjetja, ki te želi gostiti (datum pričetka dela, izkušnje/izobrazba, drugi pogoji).

Pri Placement programu je možno, da delodajalec pokrije del stroška programa in/ali zavarovanja. Ta informacija je vedno znana vnaprej. Za več informacijo o razpoložljivih delodajalcih nas kontaktiraj na delo@nomago.si.

Oglej si trenutne Placement delodajalce.

Independent

Na Independent programu je iskanje gostiteljskega podjetja, ki ti bo ponudilo program pripravništva, tvoja naloga. Ko delodajalca najdeš (uporabiš lahko spletne vire, npr. LinkedIn ali preprosto pogooglaš za opcijami, ki te zanimajo), nas kontaktiraš, da stopimo v stik z njim in preverimo primernost podjetja ter pričnemo s pripravo Training plana. Če delodajalec še ni sodeloval s CCUSA, bo morda potreben obisk gostiteljskega podjetja, in sicer v primeru, da:
• ima manj kot 25 zaposlenih; in
• ima manj kot 3 milijone dolarjev letnih prihodkov

Če je potreben obisk na kraju samem, je potrebno pokritje stroška obiska. Strošek obiska na kraju samem se določi za vsak primer posebej in je odvisen od številnih dejavnikov, vključno z lokacijo gostiteljskega podjetja in ne glede na to, če ima CCUSA predstavnika v bližini, ki lahko opravi obisk. O potrebi po obisku delodajalca te obvestimo vnaprej.
Pri Independent programu je odgovornost za dogovor o pripravništvu na tebi, vsekakor pa mora dogovor in Training plan ustrezati pogojem vize in CCUSA. Prav takoje tvoja naloga, da najdeš oz. se z delodajalcem dogovoriš za nastanitev, prehrano in plačilo. CCUSA bo vse dogovore preverila v postopku prijave.

Cena programa

Strošek programa Pripravništvo v ZDA je fiksen, ne glede na trajanje (največ 12 mesecev), za Placement program je potrebno doplačilo. Poleg programa je potrebno plačilo zavarovanja za vsak dan trajanja vize (torej maksimalno eno leto). Če se ti zelo mudi s prijavo in želiš, da na naši strani delodajalca in dokumentacijo uredimo v roku dveh tednov, se lahko odločiš za pospešeno obravnavo prijave (Expedited processing).

PlačiloZnesek
Program J-1 Intern Independent (do 6 mesecev)765 €
Program J-1 Intern Independent (6 do 12 mesecev)1740 €
Program J-1 Intern Placement (do 6 mesecev)1055 €
Program J-1 Intern Placement (6 do 12 mesecev)2030 €
Zavarovanje Economy/Premium4,5/5,5 € na dan
Strošek vize (vpis v SEVIS sistem in strošek procesiranja vize) - poravnaš delno preko spleta in delno na ambasadi$380
Obisk in preverjanje gostiteljskega podjetja - samo v izjemnih primerihDoločeno ob prijavi
Expedited processing (pospešena obravanava prijave) - neobvezno500 €

Moramo opozoriti, da ta program prvenstveno ni namenjen bajnim zaslužkom, temveč življenjski izkušnji: življenju v drugem kulturnem okolju, spoznavanju ljudi s celega sveta, izboljšanju jezika in potovanju po ZDA. Zaslužek vsekakor igra pomembno vlogo, saj je eden od namenov programa, da si sam pokriješ stroške programa, življenja v ZDA in potovanja. Vsekakor pa je pomembno, da izkusiš tudi ameriško kulturo, saj moraš mesečno izpolniti kratko anketo o tvojem spoznavanju ZDA.

Bivanje, hrana in zaslužek

V večini primerov ti delodajalec za določeno plačilo ponudi prebivališče blizu dela in pogosto dobiš tudi kak brezplačen obrok (sploh če delaš v kuhinji). Drugače pa je to tvoja skrb in si hrano ter bivališče plačuješ sam. Pred odhodom v ZDA imaš dovolj časa, da se uspešno pripraviš tudi na morebitno iskanje stanovanja. Upoštevaj, da so cene najema sob/stanovanj zelo različne glede na lokacijo v ZDA. V bolj odmaknjenih in ruralnih predelih te lahko stane le nekaj sto dolarjev mesečno, v mestih (npr. San Francisco, New York, Chicago, Los Angeles, Miami) pa cene dosegajo tudi nekaj tisoč dolarjev na mesec.

Kljub temu, da gre za pripravništvo, je delodajalec dolžan tvoje delo plačati vsaj v znesku minimalne urne postavke. Le-ta se razlikuje glede na zvezno državo, okrožje ali mesto. Minimalna zagotovljena urna postavka v ZDA je $7,25/uro, vendar ima veliko zveznih držav določene svojo minimalno plačo – v Kaliforniji npr. $11/uro (v San Franciscu kar $15/uro), na Floridi $8,46/uro itd. Seveda se plačilo razlikuje tudi glede na delo, ki ga opravljaš, nikakor ni treba pričakovati le ‘minimalca’. Precej dobro plačana so na primer dela v IT industriji, kjer lahko brez težav pričakuješ plačilo od $35000 na leto in več (v Silicon Valley lahko ta znesek tudi podvojiš!). Plača je lahko odvisna tudi od uspešnosti pogajanj z delodajalcem in pogojev, ki ti jih nudi (npr. brezplačno bivališče, kritje celotnih stroškov programa …).

Letalska karta

Tudi za letalsko karto ti ni treba skrbeti, saj mora biti karta v okviru programa kupljena pri nas. Znesek karte ni vštet v ceno programa. Preverili bomo najboljše možnosti, ki so na voljo za destinacijo, kamor letiš. Viza ti omogoča večkratni vstop v ZDA, zato se lahko za praznike, počitnice ali nujne primere brez težav začasno vrneš v Slovenijo ali pa se odpraviš na dopustniški potep po ZDA ali na raziskovanje drugih držav.

Potrebuješ več informacij? Naroči se na brezplačen posvet pri nas v pisarni! Lahko nas kontaktiraš tudi na elektronski naslov  delo@nomago.si ali pokličeš  01 431 77 00.

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.

Izberi novice zase