Pogosto zastavljena vprašanja (FAQ)

Stopi v stik

Pošlji povpraševanje

ali pokliči na
080 47 42

Kaj je CCUSA?
CCUSA (Camp Counselors USA) je ameriška organizacija, ki je uradni sponzor programa J-1 Trainee, ki ga je zasnovala vlada ZDA z namenom, da tujim študentom omogoči pridobivanje novih znanj in kompetenc, ki jih nato uporabijo pri razvoju svoje kariere.

Kako se prijavim na program?
Prvi korak je, da si prebereš informacije na spletni strani, nato pa nas kontaktiraš in pošlješ svoj življenjepis (CV) v angleščini. Postopek vedno vodimo individualno, saj je potrebno stopiti v stik z delodajalcem in uskladiti dokumentcijo, zato priporočamo prijavo vsaj 8 tednov pred predvidenim začetkom dela.

Kakšni so možni datumi in trajanje dela?
Z delom lahko pričneš kadarkoli med letom, vse je odvisno od dogovora z delodajalcem in morebitnega začetka sezone, če se odpravljaš k delodajalcu, ki ima sezonsko povečan obseg dela. CCUSA Trainee USA program traja največ 18 mesecev, vendar mora biti ves čas v zaposlitvenem načrtu (Training plan) predviden na način, da ne opravljaš istega dela celotno obdobje temveč preizkusiš vsaj 4 – 5 raznolikih pozicij. CCUSA si pridržuje pravico, da prakso omeji na primerno količino časa, da se ujema z zastavljenimi cilji. Program sicer ne sme biti krajši od 3 mesecev.

Ali moram biti študent, da se lahko prijavim?
Ne, status študenta za program ni obvezen. Če želiš oditi na ZDA v okviru študija in imaš na voljo Gap Year (pavziranje ali absolventski staž), se lahko prijaviš tudi na program Pripravništvo v ZDA.

Je še kak drug pogoj za prijavo?
Za opravljanje prakse na programu J-1 Trainee moraš imeti vsaj eno leto delovnih izkušenj s področja, ki je vezano na tvoj študij ALI pet let delovnih izkušenj s področja, kjer imaš namen opravljati prakso.

Je kakšna starostna omejitev?
Udeleženci programa morajo biti starejši od 18 let, uradne zgornje starostne omejitve glede vize sicer ni.

Ali za prijavo potrebujem tudi pripročila?
Da. V procesu prijave (ni nujno, da takoj na začetku) moraš predložiti tudi 2 izpolnjena referenčna vprašalnika iz ZDA. Izpolnijo ti jih osebe, ki poznajo tvojo strokovno usposobljenost ali delovne izkušnje (npr. pretekli/aktualni delodajalec, učitelj, mentor).

Kaj je J-1 Trainee viza in kakšen je postopek, da jo pridobiš?
CCUSA je uradni sponzor tvoje J-1 Trainee vize, Nomago Travel je zastopnik CCUSA v Sloveniji. Torej, ko se prijaviš na program, opraviš intervju in plačaš program ter imaš urejeno delo, je izdan obrazec DS-2019, ki je ključnega pomena in na podlagi tega obrazca zaprosiš za J-1 vizo na ambasadi ZDA. Vso potrebno dokumentacijo in navodila ti priskrbimo na Nomago Travel.
Bistvo te vize je, da ti omogoča maksimalno 18 mesecev prakse v ZDA in zatem še 30 dni t.i. “grace period”, ki ga lahko izkoristiš za potovanje, odkrivanje ZDA ter pripravo na vrnitev domov.

Kakšna dela lahko opravljam?
Program je namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj s področja tvojega študija oz. dosedanjega dela, zato mora biti delo vsaj delno povezano s smerjo študija oz. dosedanjimi delovnimi izkušnjami. V osnovi so na voljo naslednje panoge, za katere je možno pridobiti J-1 Trainee vizo: Gostinstvo in turizem; Informacijski mediji in komunikacije; Management, Business/poslovanje, trgovina in finance; Znanost, inženirstvo, arhitektura, matematika in industrijski poklici.
Spodaj si oglej seznam del, ki na tem programu niso na voljo (ker gre za nekvalificirana dela oz. non-skilled jobs)

screenshot 2019 04 19 at 15.41.48

Kako zgodaj pred začetkom dela se lahko odpravim v ZDA?
V ZDA lahko vstopiš največ 30 dni pred začetkom programa oz. J-1 Trainee vize (datum je naveden na tvojem DS-2019 obrazcu za vizo). Po zaključku programa imaš na voljo še do 30-dnevni Grace Period, ki ga lahko izkoristiš za potovanje po ZDA in pripravo na odhod domov.

Ali lahko med trajanjem prakse zapustim ZDA in se vrnem?
Če imaš vizo za večkratni vstop (večina primerov), lahko potuješ izven ZDA, vendar moraš pred odhodom poslati obrazec DS-2019 na sedež CCUSA, da podpišejo tvoj obrazec in potrdijo tvoje potovalne načrte. To moraš storiti vsakič, ko načrtuješ potovanje izven ZDA. Vsekakor se torej lahko med trajanjem prakse vrneš domov na obisk ali pa se odpraviš na dopust izven ZDA.

Ali si lahko poleg opravljanja prakse najdem dodatno delo?
Ne, J-1 Trainee viza je namenjena le opravljanju prakse v skladu z odobrenim zaposlitvenim načrtom. Med tem, ko si na tem programu, ne moreš delati ali se vpisati na študij nikjer drugje v ZDA.

Se lahko po opravljenem pripravništvu ponovno prijavim na program?
Program J-1 Trainee je zasnovan kot delovna in kulturna izkušnja, zato se od vseh udeležencev pričakuje, da se po zaključku programa vrnejo v matično državo in delijo svoje izkušnje. V osnovi velja omejitev Two-year residency outside the United States, kar pomeni, da se v ZDA načeloma ne moreš vrniti na isti program v roku dveh let po zaključku. Obstajajo sicer izjeme, prav tako je možno zaprositi za katero izmed drugih viz, ki so na voljo (J-1 pozna 15 kategorij viz, Intern je le ena izmed njih).

Kako je z zavarovanjem v ZDA?
V ZDA ni brezplačne zdravniške oskrbe, tako da je vsak pregled ali poseg potrebno plačati. Ker je zdravstvena oskrba v ZDA tudi precej draga, je pogoj vize, da pred odhodom v ZDA preko sponzorja (CCUSA) urediš zdravstveno zavarovanje. Za vse torej poskrbimo mi v okviru programa in ti zagotovimo, da imaš izpolnjene vse pogoje za pridobitev vize in vstop v ZDA. Za čas po delu, ko potuješ in ti viza ne velja več, je potrebna sklenitev potovalnega zavarovanja v agenciji Nomago Travel.

Kje bom živel?
Večina delodajalcev na Placement programu omogoča tudi bivanje, kar je navedeno že v profilu delodajalca. Če pa si prakso najdeš sam na Independent programu, boš moral za stanovanje poskrbeti tudi sam. Vendar pa tudi v tem primeru delodajalci pogosto pomagajo bodisi z nasveti, kje iskati, ali z lastnimi stanovanji.

S kom lahko govorim o izkušnjah, da vem kaj pričakovati?
Lahko nas pokličeš v našo pisarno Nomago Travel (040 822 558) ali nam pišeš na mail ter povprašaš. Organiziramo tudi razne predstavitve programov, kjer podrobno razložimo možnosti, ki so ti ponujene. Pogosto se nam pridružijo tudi udeleženci, ki so se pred kratkim vrnili iz ZDA, da delijo vtise z nami. Spremljaj našo spletno stran ter datume in lokacije, kjer bodo predstavitve!

Lahko pa obiščeš našo stran CCUSA Slovenia na Facebooku, kjer lahko bivše udeležence povprašaš kar sam.

Kako je s povračilom davkov, ki jih plačam v ZDA?

V ZDA plačuješ zvezne in državne davke (Federal and State Taxes), po povratku pa moraš vložiti davčno napoved, saj ti v večini primerov pripada povračilo dela plačanih davkov. Za povračilo svetujemo, da se obrneš na pomoč agencij, ki se ukvarjajo z vlaganjem davčnih napovedi. V Nomago Travel sodelujemo z agencijo VerdeTax, na tej povezavi najdeš informacije o pomoči, ki ti jo nudijo.

Za informacije piši na delo@nomago.si ali pokliči  01 431 77 00.

Rezerviraj termin

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.

Izberi novice zase