Ameriška kultura

320 milijonov ljudi imenuje Združene države Amerike dom, čeprav izvirajo iz različnih koncev sveta. Kulturna raznolikost se v ameriški družbi že dolga leta tradicionalno vzdržuje. Morda boste ugotovili, da so večja mesta v ZDA sestavljena iz etničnih sosesk in koncentracij priseljenskih populacij, kot so “Little Italy” in “Chinatown”. Mnoge od teh sosesk ohranjajo določeno raven svojih običajev in družbenih tradicij. Vendar pa so se skoraj vsi združili v nekaterih vidikih vsakdanjega življenja – v šolah, športih in službah.

Široke geografske razdalje in razlike pomenijo tudi globoke razlike v stališčih in vrednotah po vsej državi. Na primer, tradicionalni New Englander ima popolnoma drugačen pogled na svet kot prebivalci z juga dežele.

Pred odhodom malce v dvomih, ko se je vse skupaj začelo je bilo malo turbolentno,potem pa se je začelo najboljše obdobje v mojem življenju! Priporočam vsem,ki ste željni avanture in krajše spremembe. Še enkrat bi se rad zahvalil ekipi STA potovanja, super ste!!

Zdravje in varnost

Za razliko od mnogih držav, ZDA nima nacionalnega sistema zdravstvenega varstva. Le v skrajnih primerih se nekatere nujne primere in zdravila na recept pokriva z javnimi sredstvi, vendar to ne velja za obiskovalce. Večina Američanov je odvisnih od zasebnih zavarovalnic za klice v sili in zdravstvene pristojbine, državna Informacijska agencija prav tako zahteva, da so vsi obiskovalci zavarovani proti boleznim, izrednimi dogodki in odgovornosti do tretjih oseb.

Zdravstveno zavarovanje CCUSA

Zavarovalna polica CCUSA je popolna, razen v primeru ekstremnih športov, nevarnih nalog na delovnem mestu, in/ali predhodno obstoječih stanj, za čas dela  ne potrebujete nobenega drugega zavarovanja. Zelo pomembno je, da si preberete vse informacije zavarovalnice, ki vam jih posreduje zastopnik pred odhodom iz svoje domovine. To bo zagotovilo, da boste razumeli vaše kritje, kaj storiti v nujnih primerih in kako vložiti zavarovalni zahtevek.

Bolnišnice, klinike in urgentna posredovanja

Če morate obiskati zdravnika, je najbolje, da se prej naročite. Če boste potrebovali takojšnjo pomoč, obiščite urgenco, ki jo priporočajo samo za nujne primere, saj je ponavadi precej drago.

Če vas zdravnik obravnava za ne nujne primere, boste morda morali najprej plačati račun in nato vložiti zahtevek pri zavarovalnici za povračilo. Zelo pomembno je, da skrbite za evidence in prejemke vseh zdravstvenih storitev.

Kot v večini držav, bodo medicinski stroški odvisni od zdravnika, vrste objekta in njegove lokacije v državi. V nekaterih območjih v državi, še posebej velikih mestih, bo zdravstvena oskrba bistveno dražja. Ko ste že ustaljeni, je dobra ideja, da si najdete zasebnega zdravnika. Lahko prosite prijatelje ali sodelavce ali pokličite krajevno bolnišnico za priporočila.

“Walk-in clinics” so v zadnjih leti postale zelo popularne, ker so ponavadi cenejše in primerne za ljudi, ki nimajo stalnega zdravnika.

Če ste hospitalizirani v nujnih primerih, se bo navadno bolnišnica obrnila na zavarovalnico. Prosimo, poskrbite, da imate številko police in nujne številke dostopne, tako da lahko najdejo, če je to potrebno.

Zdravila

Če potrebujete zdravila (na primer zdravilo proti kašlju, uspavala …), morate imeti vse te proizvode ustrezno zapakirane in označene pred odhodom v domovino. Imeti morate tudi izjavo ali recept svojega zdravnika in recept preveden v angleščino. Precej zdravil, ki so pri nas na voljo le na recept, so v ZDA dostopna v prosti prodaji.

V primeru, da je zdravilo predpisano v ZDA, boste po zdravniškem pregledu dobili recept za ustrezno zdravilo in račun, ki ga poravnate in nato pošljete zavarovalnici za povračilo. Za pridobitev zdravil se ogaslite v eni izmed lekarn, ki so skoraj na vsakem vogalu, na primer Walgreens, CVS Pharmacy , Rite Aid, Publix, WalMart.

Večino antibiotikov lahko kupite v obliki tablet, cene se lahko gibljejo od 40 $ do 150 $. Imejte v mislih, v ZDA niso na voljo vsa zdravila in preparati. Kontracepcijske tablete niso brezplačne in je najbolje, da si jih priskrbite za svoje celotno bivanje, da se izognete dodatnim stroškom.

Zobozdravniki

Zobozdravniki, kot večina splošnih zdravnikov in drugih strokovnjakov, imajo zasebne ambulante in so zelo drage. Številne velike bolnišnice povezane z univerzami imajo zobozdravstvene ambulante, ki so odprte za javnost in so lahko precej cenejše od tistih, ki zaračunavajo za zasebno zdravljenje. V vaši CCUSA zavarovalni polici je vključena samo nujna zobozdravstvena pomoč, tako da se prepričajte in pozanimajte o pristojbinah, preden greste k zobozdravniku.

Bančništvo & Denar

Odpiranje bančnega računa

Če boste želeli odpreti bančni račun, boste potrebovali naslednje dokumente:

1. potni list,

2. social security number,

3. dokaz o tem, kje živite,

4. potrdilo vašega delodajalca.

SSN in davki

Da bi zakonito delali v ZDA, morate zaprositi za davčno število (Social Security Number – SSN) v najkrajšem možnem času po vstopu v državo. Ta številka je s strani vlade uporabljena za sledenje plačila davkov in je bistvena oblika identifikacije – Američani prejmejo SSN ob rojstvu!

Ko zaprosite za SSN, boste morali zagotoviti naslov, tako da bo vaša SSN poslana vam.

Davki: Kaj moraš plačati

Kot tuji študent, ki dela v ZDA, boste morali plačati nekaj, vendar ne vseh davkov, ki jih morajo plačati Američani:

Plačate:

1. federal income taxes,

2. state income taxes,

3. city income taxes.

Ne plačate:

1. social security & medicare tax (FICA),

2. federal unemployment tax (FUTA).

Po vrnitvi v Slovenijo je obvezna vložitev davčne napovedi na ameriški davčni urad (IRS). Po dosedanjih izkušnjah udeleženci dobijo vrnjen večji del zneska odtegnjenih davkov. Pri urejanju povračila sodelujemo s partnersko agencijo, ki pomaga pri vložitvi davčne napovedi.

Za več informacij nam lahko pišeš na elektronski naslov  delo@nomago.si ali pokličeš  01 431 77 00.

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.

Izberi novice zase