AKTUALNO

 • Prijave za Poletno delo v ZDA 2024 so uradno ODPRTE! 🙂

 

 • Pridruži se nam na eni izmed predstavitev in odkrij način kako doživeti nepozabno poletje.
 • 5. 12. 2023, ob 17:00 Karierni centri UI Ljubljana (Predstavitev izkušnje pretekle udeleženke) – Zoom povezava
 • 11. – 15. 12. 2023 Predstavitev v STA Cafe
 • 16. 1. 2024, ob 16:00 preko MS Teams v povezavi z Biotehnično fakulteto
 • Poglej in všečkaj našo Facebook stran in sledi CCUSA_Slovenia Instagram profilu!

O programu

Preberi si odgovore na pogosta vprašanja!

Program Work Experience CCUSA v Sloveniji deluje že od leta 2000. Možnost programa poletnega dela v Združenih državah Amerike mednarodnim študentom omogoča spoznavanje omenjene države na zelo svoboden, avanturističen način in z najmanjšimi možnimi stroški. Poletno delo v ZDA je najboljši in najcenejši način, da združiš delo, potovanje in zabavo.

Vsako leto prek organizacije CCUSA na delo v ZDA odide več kot 15000 študentov s celega sveta. Program omogoča največ štirimesečno delo na številnih lokacijah po ZDA, predvsem so na voljo sezonska delovna mesta v turističnem sektorju. Na teh lokacijah čez poletje delajo večinoma študentje s celega sveta, ki želijo svoje poletje preživeti ob delu in zabavi v drugačnem okolju, z novimi prijatelji.

Tisti, ki smo se programa že udeležili, menimo, da je to investicija v prihodnost. V ZDA pridobiš pomembne delovne izkušnje v mednarodnem kolektivu, izboljšaš znanje angleščine in spoznaš vrstnike s celega sveta. Po končanem delu se s prisluženim denarjem lahko odpraviš še na potovanje po ZDA ali pot nadaljuješ kam v Južno Ameriko. To je priložnost, da poletje preživiš popolnoma drugače! Lahko si skrbnik v svetovno znanem nacionalnem parku, receptor ali vratar v hotelu, animator v znanem zabaviščnem parku, natakar v letoviški restavraciji … Opravljaš lahko večino sezonskih del, poiščeš si lahko tudi dodatno delo.

Pogoji za prijavo

 • Status študenta na eni izmed slovenskih fakultet/višjih šol, ne glede na državljanstvo (status dijaka žal ne zadostuje),
 • star moraš biti vsaj 18 let, a ne starejši od 29 let na dan 1. maj 2024,
 • znanje pogovorne angleščine,
 • za Placement/Skype/Job Fair program je pogoj, da si za delo na voljo vsaj 3 mesece, hkrati pa mora biti prvi dan, ko že lahko pričneš z delom v ZDA, vsaj med 25. in 30. junijem ali prej.

Te zanimajo izkušnje iz prve roke? Pridruži se nam na eni izmed predstavitev po Sloveniji ali rezerviraj termin za brezplačen posvet v naši pisarni!

 

Kdaj lahko delam?

Na programu Work Experience USA lahko slovenski študentje sodelujejo le v poletnih mesecih, v času poletnih počitnic, ki jih vsaka univerza določi po svoje. Delaš lahko le med navedenimi datumi uradnih počitnic, tudi če imaš izpite že opravljene in bi lahko z delom pričel prej oz. končal kasneje. Zimski program je namenjen samo študentom južne poloble. Prvi odhodi v ZDA so v začetku junija, trajajo pa še cel mesec junij.

Program dovoljuje največ štirimesečno delo, najdlje do konca septembra, po končanem delu pa študentom ostane še 30 dni, ki jih lahko izkoristijo za potovanje po ZDA (grace period). Vsi sodelujoči morajo vedeti, da so datumi začetka in konca dela, ki so zapisani na vizi, zelo pomembni, vsak prekršek pa kaznivo dejanje, ki ti lahko onemogoči vstop v ZDA v prihodnje.

Najkrajši možen čas dela pri Placement opciji je 3 mesece, pri Independent pa odvisno od delodajalca, vendar če želiš delati le 2 meseca, te marsikdo ne bo vzel v službo, hkrati pa težje pokriješ vse začetne stroške. Če se odločiš za poletje v ZDA, ga izkoristi v celoti!

Poletno delo v ZDA

Kot so vsi obljubljali, sem imela najboljše poletje do sedaj. Celotna izkušnja je močno presegla moja pričakovanja, pozitivno seveda. Odločitev, da grem v ZDA se je torej izkazala za mojo najboljšo do sedaj. Že načrtujem vrnitev!

Eva Kotnik

Programi

Na voljo so programi:

 • Placement, kjer ti mi pomagamo najti delodajalca.

 • Independent, kjer si delodajalca najdeš sam.

 • Returnee, ko se vrneš v ZDA k istemu delodajalcu ali pa si novega delodajalca najdeš sam.

Placement

Placement program pomeni, da dobiš delo pri enem izmed vnaprej znanih in potrjenih delodajalcev. Z večino imamo že dolgoletne izkušnje, zato je izbira toliko lažja. Placement program ti 100 % zagotavlja službo, če se prijaviš in želiš iti v ZDA, ti bomo delo našli! Pri prijavi v Footprintsih sicer izbereš program Placement, nato pa se na intervjuju dogovorimo, katera izmed spodnjih kategorij ti najbolj ustreza. Poglej si informacije o načinu iskanja dela na različnih programih!

Na Placement programu imaš 2 kategoriji:

Zoom Placement/Job Fair

Najpogostejša izbira udeležencev v letih 2018 in 2019 in 2022!

Prijavnico izpolniš za program Placement, nato pa nam na intervjuju (ali prej) sporočiš, da se želiš prijaviti na enega izmed Skype intervjujev.

Program ti omogoča, da svojega bodočega delodajalca spoznaš še preden se odpraviš v ZDA. To pomeni, da si pogledaš seznam delodajalcev, ki so trenutno na voljo in izbereš tistega, ki ti najbolj ustreza. Tako je, izbereš samo enega! V profilu delodajalca imaš informacije o kraju dela, vseh razpoložljivih delih, plačilu, namestitvi. Vnaprej je znan tudi datum intervjuja, zato ti po izbiri ostane le še to, da se pripraviš na intervju in očaraš svojega bodočega delodajalca. Običajno traja 10-15 minut in je zelo sproščen, večina pravi, da sploh niso imeli občutka, da se dogovarjajo za delo. Skype Placement opcija ti omogoča, da z izbranim delodajalcem opraviš Skype intervju, Job Fair opcija pa ti omogoča, da zaposlitveni intervju opraviš v živo! Tukaj moramo omeniti, da praktično vsi, ki se odločijo za to opcijo, v prvem poskusu dobijo delo. Če ti slučajno ne uspe, se lahko prijaviš na naslednji razpoložljiv intervju pri drugem delodajalcu. Ti opciji močno priporočamo tudi tistim, ki se prijavljate v paru. V preteklih letih je 98 % udeležencev dobilo delo pri prvem izbranem delodajalcu.

Preferred Placement

Če sta fleksibilnost in spontanost dve izmed tvojih lastnosti, potem je ta opcija popolna zate. Po prijavi in opravljenem intervjuju si v svojem profilu na Footprintsih ogledaš seznam delodajalcev in delovnih mest ter izbereš od 7 do 10 takšnih, ki ti najbolj ustrezajo. Lahko izbiraš glede na lokacijo, vrsto dela, plačo, datume dela, namestitev ali kak drug kriterij, ki je zate pomemben. Tvoj profil nato pošljemo izbranim delodajalcem v ZDA in z malo sreče je ena izmed izbranih služb tvoja. Običajno v nekaj tednih že dobiš potrjeno delo, sicer pa lahko izbiro opraviš še enkrat. V bazi delodajalcev je običajno med 80 in 150 del in večini uspe dobiti delo po prvi izbiri, gotovo bo tudi tebi! Ne pozabi, da je pomembno, da se prijaviš čim prej, saj je baza delodajalcev najbolj polna med decembrom in februarjem, pred tem pa moraš opraviti še intervju in urediti dokumente. Ko te delodajalec izbere, je tvoj job potrjen, menjava pa takrat ni več možna, saj te vedno zaposli en izmed tvojih izbranih delodajalcev.

Independent

Ta možnost ti sicer omogoča največ svobode in prilagodljivosti pri iskanju službe, vendar moraš biti pozoren na vsa določila ameriške vlade. Svetujemo ti, da si ogledaš seznam del, ki niso dovoljena. Za vsako službo moraš namreč oddati poseben obrazec s ponudbo za delo, nakar vsakega delodajalca natančno preverimo, saj mora ustrezati vsem kriterijem programa. Nekaj kontaktov in delovnih mest ti lahko posredujemo mi iz naše baze znanih delodajalcev, vendar se moraš pri iskanju zanašati na več virov, da si res pravočasno najdeš službo. Vsem študentom priporočamo, da si službo poiščete pred odhodom v ZDA, saj imate v nasprotnem primeru le 7 dni po vstopu v državo čas za iskanje ustreznega dela, sicer se morate vrniti domov.

Returnee

Se želiš vrniti v ZDA? Prek programa CCUSA se lahko vrneš k istemu delodajalcu ali pa si poiščeš novega. Vse, kar moraš storiti, je, da izpolniš spletno prijavo za Independent, oddaš nujne dokumente in plačaš program.

Vrste del

V ZDA lahko opravljaš večino sezonskih del (oglej si seznam nedovoljenih del). Najpogostejša so tipična »poletna« dela v turističnem sektorju: obalna mesteca, nacionalni parki, restavracije, hoteli, zabaviščni parki, letovišča, trgovinice s spominki. Ta podjetja zaposlujejo tudi do 4000 študentov s celega sveta (ZDA, Anglija, Rusija, Nemčija, Avstralija, Italija, Poljska, Češka, Slovaška, Hrvaška, Slovenija itd.).

Kje vse lahko delam?

Delaš lahko skoraj povsod v ZDA, kjer je razvit turizem. Upoštevati je namreč potrebno pravila J-1 vize, ki zahtevajo da je delo sezonsko in v turističnem sektorju, ki ti omogoča stik z ameriško kulturo. Zato običajno niso dovoljena dela na preveč odročnih lokacijah (Aljaska, odmaknjeni deli zveznih držav, kjer ni turizma) in v velikih mestih, kjer ni neposrednega stika s turisti (izjema so deli mest, kot so plaže, parki in podobno – npr. Fisherman’s Wharf v San Franciscu, Statue of Liberty v New Yorku, Santa Moniuca Pier v Los Angelesu).

Oglej si zemljevid vseh udeležencev na J1 vizi v letu 2016 z lokacijami*, kjer so delali. Hitro boš videl, da je možnosti povsod dovolj. Največ udeležencev si delo poišče na severovzhodu (New England), na vzhodni obali (Myrtle Beach, SC; Ocean City, NJ; Nags Head, NC), v Koloradu ali Utahu ter na območjih nacionalnih parkov (Yellowstone, Glacier, Grand Canyon, Grand Teton).

*Pravila vize se sicer spreminjajo, zato vse spodnje lokacije niso več primerne za delo na tem programu.

Plačilo

“Vrednost te izkušnje se ne more meriti v denarju in le stežka opiše z besedami. Potovanje je bilo “noro”, delo pa prav tako super: odlično organizirano, dobro plačano. Od zdaj naprej imam tudi prijatelje iz ZDA, Mehike, Nepala idr. Uresničil sem svoje sanje in jih tudi živel.”

Plačilo je seveda odvisno od dela, ki si ga izbereš. Najnižje zagotovljeno plačilo je  7.25 $/uro, oziroma je ta postavka manjša, če delaš z napitninami. Napitnine so v restavracijah in barih v ZDA obvezne in tudi precej dobre: povprečno 15-20 % od zneska računa. Službe kot so natakar, barman, hostesa ipd. so tako ene bolje plačanih. Plačilo se giblje do 16 $ pa tudi več na uro, odvisno od tvoje ustrežljivosti in širine nasmeška.

Pomembno je dodati, da so delodajalci v ZDA bolj fleksibilni kot doma in se lažje dogovoriš za nadure (vsaka nadura se običajno plača 50 % več kot navadna delovna ura) ali pa si najdeš še eno službo. Lahko sprejmeš dodatno delo čez vikend oz. v prostem času za dodaten zaslužek. Viza te ne omejuje in imaš lahko več služb.

Moramo opozoriti, da ta program prvenstveno ni namenjen bajnim zaslužkom temveč življenjski izkušnji: življenju v drugem kulturnem okolju, spoznavanju ljudi s celega sveta, izboljšanju jezika in potovanju po ZDA. Zaslužek vsekakor igra pomembno vlogo, saj je eden od namenov programa, da si sam pokriješ stroške programa, življenja v ZDA in potovanja. Vsekakor pa je pomembno, da izkusiš tudi ameriško kulturo, saj moraš mesečno izpolniti kratko anketo o tvojem spoznavanju ZDA.

Bivanje, hrana in zaslužek

V večini primerov ti delodajalec za določeno plačilo ponudi prebivališče blizu dela in pogosto dobiš tudi kak brezplačen obrok (sploh če delaš v kuhinji). Drugače pa je to tvoja skrb in si hrano ter bivališče plačuješ sam. Pred odhodom v ZDA imaš dovolj časa, da se uspešno pripraviš tudi na morebitno iskanje stanovanja.

Cena bivanja je običajno med 60 $ in 150 $ na teden, odvisno od lokacije, ki si jo izbral (ali bo to Yellowstone National Park ali pa mondeni Vail, Colorado), cene seveda niso enake. Nekateri delodajalci ponujajo tudi brezplačno bivanje.

Zaslužek v 4 mesecih

Pri minimalni postavki 7.25 $ v 4 mesecih (16 tednov po 40 delovnih ur) zaslužiš 4640 $ (od tega odštej davke, ki so odvisni od zvezne države, v kateri delaš).
Najemnine stanejo povprečno 50 $ na teden x 16 = 800 $.
Hrana in ostale potrebščine stanejo okoli 75 $ na teden x 16 = 1200 $.
Tukaj gre seveda za izračun po minimalni postavki, brez nadur, bonitet in napitnin. Če prištejemo še to, so zaslužki precej višji. Primer: Ob postavki 14 $, v štirih mesecih zaslužiš kar 8960 $! Večina študentov začetne stroške povrne v dobrem mesecu dni.

Davki

V ZDA ti ob plači zaračunajo federal in state income tax – višina je odvisna od države, kjer delaš. Te davke v večini dobiš v roku enega leta nazaj, pri oddaji davčne napovedi pa ti lahko pomagamo tudi mi. Federal (zvezni) davek je običajno 10 % in se ne povrne, State (državni) davki se razlikujejo glede na zvezno državo dela in običajno dobiš povračilo zneska v celoti.

Letalska karta

Tudi za letalsko karto ti ni treba skrbeti, saj mora biti karta v okviru programa kupljena pri nas. Preverili bomo najboljše možnosti, ki so na voljo za destinacijo, kamor letiš. Če želiš, se lahko vračaš tudi iz drugega mesta (npr. iz New Yorka, Los Angelesa, Miamija, Mexico Cityja).

Potrebuješ več informacij? Naroči se na brezplačen posvet pri nas v pisarni! Lahko nas kontaktiraš tudi na elektronski naslov  delo@nomago.si ali pokličeš  01 431 77 00.

 

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.

Izberi novice zase