Nova Zelandija

  • Glavno mesto: Wellington, preb. 370.000
  • Valuta: novozelandski dolar (cca. 0.50 €)
  • Podnebje: januar 17°C, julij 9°C (povprečna temperatura, Wellington)
  • Viza: Working Holiday Viza (18-30 let), potni list je obvezen
  • Hrana: morski sadeži, kivi
  • Znamenitosti: Bay of Islands; vrelo blato, gejzirji, maorska kultura pri Rotorui; jame Waitomo; narodni park Tongariro; fjordi in ledeniki na Južnem otoku; smučanje v Queenstownu; opazovanje kitov v Kaikouri.
  • Prebivalstvo: 4.43 milijonov
  • Površje: 270.534 km²
  • Jezik: angleščina, maorščina

Letalske karte

Okvirna cena povratne letalske karte z možnostjo spremembe datuma znaša nekje okoli 1100 € (odhod iz Ljubljane). Za ostalo ponudbo ugodnih letalskih kart za Auckland in ostale destinacije smo ti seveda na voljo.

Prevozi

Vodiči

Pri nas lahko dobiš naslednje Lonely Planet vodiče za Novo Zelandijo ter ostale okoliške in lokalne destinacije.

Prenočišča

Potrebuješ hostel? Poiščemo ti najboljšo opcijo – kjer koli v državi.

Bridge Bungy Auckland

Skoči z mostu, ki je rojstni kraj komercialnega skakanja z elastiko! :: 40 €

Še nekaj dodatnih nasvetov

Potovanje oz. “bakcpackanje” po Novi Zelandiji je zaradi dobrih transportnih povezav relativno lahko in ob pravočasnem rezerviranju (pri čemer kreditna kartica znatno olajša in poceni nakup) tudi ugodno. Velike razdalje med obema otokoma (denimo med Aucklandom in Queenstownom) je najbolje opraviti z leti. Air New Zealand opravlja številne lete po Novi Zelandiji, pri čemer velja omeniti opcijo “Grabaseat”, ki omogača letenje na zgoraj navedeni relaciji (enosmerna vozovnica) tudi za 50 NZD (pogoj: zgodnje rezerviranje leta).

Potovanje z avtobusi je hiter, dober in pogost način potovanja. InterCity Coachlines je uradni avtobusni prevoznik, cene prevozov pa s pozno rezervacijo znajo biti visoke (vredno je omeniti njihov “flexi-pass”, ki omogoča multiple vstope z eno karto). Na drugi strani pa Naked bus omogoča potovanje na različnih relacijah. Lahko bi rekli, da gre za t.i. nizkocenovni avtobusni prevoznik. Vse cene se pričnejo z 1 NZD, ki pa z bliževanjem dneva odhoda naraščajo. Zanimiv in izredno priljubljen način potovanja po Novi Zelandiji je z agencijami (ena izmed njih je “Kiwi experience”, ki omogoča avtobusne prevoze in temelji na konceptu zabave. S karto lahko vstopiš kjerkoli. Avtobus vstavi za prenočitev v določenem mestu, kjer poteka v nočnih urah velika zabava. Priljubljen je predvsem med britanskimi potniki. Karte lahko kupiš tudi pri nas še pred odhodom.

Pogosta oblika prevoza, ki se jo poslužijo backpackerji je lasten prevoz, s čimer imamo v mislih nakup ali najem avtomobila oz. “campervana”. Še posebej če boš potoval po Novi Zelandiji s prijateljem, je prevoz v lastni režiji lahko najprimernejši in hkrati najcenejši. S svojim avtomobilom dobiš fleksibilnost, ki ti nudi še večjo neodvisnost in samostojnost. Agencije kot so Jucy rentals, Wicked campers, Spaceships so le ene izmed mnogih, ki omogočajo dolgoročni najem avtomobila. Ti avtomobili omogočajo bivanje in imajo vse potrebne kuhinjske zmogljivosti, kar omogoča, da brezskrbno potuješ in prenočuješ, kjer se ti za hoče. Cene na dan znašajo med 25 in 70 NZD, odvisno od sezone najema in od velikosti avtomobila. Veliko popotnikov pa se zaradi enostavnosti odloči kar za nakup svojega avtomobila. Vstopna točka za večino potnikov je Auckland, kar posledično pomeni, da se večina prodaj in nakupov avtomobilov odvija prav tam. Turners Auctions je vodilni sejem, ki se odvija tedensko na večih lokacijah in kjer je mogoče kupiti avtomobil za ceno od 1000 pa tja do 6000 NZD. Pri nakupu velja biti pazljiv, da se ne kupi mačka v žaklju, a z dobro oceno in z učinkovitim barantanjem se lahko pridobi dober avotomobil po ugodni ceni, ki ga pred odhodom preprosto prodaš drugim potnikom.

V Novi Zelandiji se vozi, kot tudi po drugih bivših britanskih kolonijah, po levi strani. Sprva se ti morda zdi zahtevno privaditi se na vožnjo po levi strani, a iz lastnih izkušenj lahko rečemo, da se privadiš izredno hitro – po dobri uri vožnje si pripravljen na “kiwi way of drivin”. Liter bencina v povprečju stane okoli 1,8 NZD, kar je primerjivo z našim slovenskim povprečjem.

Ne smemo pozabiti tudi na priljubljeno “štopanje”, ki ga popotniki veliko uporabljajo, a ga zaradi varnostnih zadržkov odsvetujemo. Zgoraj navedeni nasveti so zgolj možnosti – tvoje preference ti bodo narekovale izbiro oblike transporta. Teh je veliko in sigurno boš našel primerno svojim potrebam. Za poglobljene informacije pa so ti v agenciji Nomago Travel na voljo tudi vodniki Lonely Planet, ki te bodo obogatili z vsem potrebnim znanjem.

Prijavi se!

Za informacije piši na delo@nomago.si ali pokliči 040 822 558.

Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.

Izberi novice zase